вторник, август 14, 2007

За пъдъпъдчите яйца

Онзи ден със Светлана се размотавахме из Билла, за да си напазаруваме за вечеря някакви неща и видях тези малки яйчица - взех една дузина и ги сложих в количката с идеята, че тази вечер ще пробвам нещо ново. Естествено бях заставен да ги върна там, от където ги бях взел. Обаче мисля в най-скоро време да ги пробвам. Междувременно потърсих в мрежата информация за пъдпъдъчите яйца, но уви за мое най-голямо учудване нямаше почти никакви рецепти.

Публикувам тук това, което успях да намеря, тъй като в българското интернет пространство информацията освен, че е оскъдна е и разхвърляна по разни форуми.

Ето какво казва Уикипедия по въпроса за пъдъпъдъците и техните яйца (оргиналната статия е тук).

Пъдпъдъкът (Coturnix coturnix) е дребна прелетна полска птица. Тя има сивокафява перушина и обитава ливади, посеви и други. Обикновено пъдпъдъците са смятани за ценен ловен обект.

Яйца
Японците и корейците още от древността използват лечебните и тонизиращи свойства на пъдпъчите яйца. Днес те се използват в ембриологията, генетиката, ендокринологията, физиологията, токсикологията и храненето. Те успокояват нервната система и повишават имунната защита на организма.
Яйцата на пъдпъдъка са екологично чисто средсто за лечение на алергии, астма, анемия, имунна недостатъчност, полова слабост при мъжете, туберкулоза и дизентерия. Те също така понижават кръвното налягане, успокояват дихателните пътища, спомагат за изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, спадат отоците по тялото, регулират стомашната секреция и лекуват бронхиалната астма.
Чрез консумацията на пъдпъдъчите яйца изчезва умората, главоболието, липсата на апетит, запека и склонността към изпотяване и тръпнене на крайниците. Те спомагат за растежа, успокояват възпалението на кожата, раничките и цепнатините по устните, заздравяват костите и косата.


Попаднах и на следният интересен коктейл от пъдпъдъчи яйца, който заслужава да бъде пробван (цитати от http://www.udoma.com/):

Яйцата от пъдпъдък засилват потентността, твърдят птицевъдите у нас. Българско изобретение бил коктейл "Младост". В него има 120 мл Кока Кола, 20 мл коняк или ром, парче лимон, 1 лъжичка захар и 2 пресни яйца от пъдпъдък. Сместа се долива с газирана вода.
Ефектът от питието е поразяващ. Мъжете били без засечки. При това питието излиза под левче, докато виаграта е 30-40 лв. Няма и опасност от предозиране, за разлика от синьото хапче на "Пфайзер". След 1-2 коктейла мъжката мощ достига невиждани мащаби и размери, казват опиталите питието. 100% била гаранцията, че жените няма да останат разочаровани.
Причината за чудодейния ефект е в уникалните качества на пъдпъдъчите яйца. В тях има много фосфор, желязо, микроелементи и ензими. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2.
Съотношението между натрий и калий в яйцата пък ги прави подходящи за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобрявали обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв. Птичият продукт имал антиалергично действие и укрепвал имунната система. В Япония всеки ден се давало по 1 пъдпъдъче яйце на децата за подобряване на апетита и развитието им.

Пъдпъдъчите яйца се варят като кокошите или поне така твърдят повечето хора от форумите.

Няма коментари: